Korzystając z naszej witryny wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Pozwalają nam one zapewnić Ci wygodę podczas przeglądania naszego serwisu. Więcej na temat cookies znajdziesz w Polityce Cookies.
Zamknij

Męcząca zgaga

Wiele osób odczuwa w różnych sytuacjach piekący ból i pieczenie w jamie ustnej. Są to typowe objawy zgagi, która jest najczęstszą dolegliwością przewodu pokarmowego. Badania wykazują, że zgaga dotyka co dziesiątą osobę każdego dnia. Jeżeli dolegliwość spotyka nas sporadycznie nie ma powodów by się nią przejmować.
Jeśli jednak pojawia się raz lub kilka razy w tygodniu może to oznaczać poważniejsze problemy żołądkowe.
Zgaga objawia się piekącym bólem i pieczeniem w jamie ustnej, w szczególności odczuwanym za mostkiem,
w tak zwanym dołku sercowym.

Przyczyny zgagi
 

Zgaga jest wynikiem dostawania się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Do naszego żołądka wydzielany
jest bardzo silny kwas solny, wraz z licznymi enzymami. Śluzówka żołądka jest odporna na działanie tego kwasu, jednak nasz przełyk jest znacznie bardziej delikatny. Dlatego między nim, a żołądkiem znajduje się mięsień okrężny, który umożliwia przepływ treści pokarmowej do żołądka, a jednocześnie zapobiega cofaniu się pokarmu zmieszanego z kwasem z powrotem do przełyku. Jeżeli mięsień okrężny nie działa prawidłowo,
treść pokarmowa cofa się powodując podrażnienie, które my nazywamy zgagą.
Przyczyny takich zaburzeń są w wielu przypadkach nieznane. Jednak rozwojowi zgagi może sprzyjać nadwaga, ciasne ubranie, wzmożone wytwarzanie kwasu żołądkowego, ciąża, wiek powyżej 50 lat oraz styl życia
i odżywiania.

Zapobieganie - proste rady

  •     jedz częściej, ale mniejsze porcje
  •     ostatni posiłek spożywaj co najmniej 3 godziny przed snem
  •     unikaj alkoholu, kawy i papierosów
  •     unikaj ostrych, ciężkostrawnych potraw
  •     pozbądź się nadwagi